14.Hiba

Szerves részünk a hiba.

Mindannyian hibázunk, mert döntéseket hozunk. Folyamatosan. Hol ráérősebben, hol gyorsan.
Szóval ha hibáztál, egyszerűen vállald fel. Az alap, hogy felelős vagy azért, amit teszel, amit kimondasz, amit leírsz. Hiszen ez mind a te dolgod.

Az  más lapra tartozik, hogy nem kell azonnal hőssé válni és magadra rajzolni a százas kört, ha megtörtént.

Ha rájössz, hogy hibáztál, akkor első lépés, hogy ne ess pánikba, vagy ha már benne vagy, mássz ki, de gyorsan.
Következő körben gondold végig, hogyan lehet kijavítani. Tudod senki nem szereti azt hallani kollégájától, beosztottjától, barátjától, szerelmétől, hogy bajban vagyok / vagyunk, mert hibáztam. De ez mégis sokkal elfogadhatóbb, ha úgy történik, hogy mindjárt van egy megoldási javaslat.
Mennyivel másabb, ha úgy mész a másikhoz: figyelj, itt, meg itt elkövettem egy hibát, de végiggondoltam, és így, megy így tudjuk csökkenteni a hatását, tudunk javítani.
Mindjárt másképp hangzik, hiszen a másik nem azt érzi, hogy elcsesztél valamit és tőle várod a megoldást, neki kell kihúznia téged (és bizonyos esetekben magát is) a kátyúból. Lehet hogy nem fogja elfogadni a javaslatod, lehet, hogy másképp akarja megoldani, de ezt meg majd te elfogadod, vagy ezzel vitába szállsz.

De ha körbejártad többször, és nem a te hibád, akkor nem a te hibád. És akkor ne engedd, hogy  zsarolással, manipulálással, szép nézéssel rávegyenek, hogy mégis a te hibád legyen.

Azt mondják: minden perzsa szőnyeg készítése során, a több millió csomó közé mindig tesznek egy hibásat, azzal a felkiáltással, hogy csak Allah tökéletes.

0 megjegyzés: